Acoustic comfort for university restaurant on Rockfeller domain

Acoustic comfort for university restaurant on Rockfeller domain
Categories:

ACOUSTIC COMFORT FOR A UNIVERSITY RESTAURANT ON ROCKEFELLER DOMAIN

The Rockefeller university restaurant is located to the north of a plot on rue Volney, close to the Medicine and Pharmacy Faculty and the Edouard-Herriot hospital in the 8th arrondissement of Lyons, France.

The plan included three dining halls:

–       1 large hall for students housing 730 places to cater for 2000 people entitled to eat there

–       1 staff restaurant with 150 places

–       1 guest restaurant with 50 places

THE CHALLENGE

The main difficulty concerned the large student hall, which with 730 places had to be sufficiently sized with constraints of natural lighting met by large glazed sections in the outside walls and roof, while having a high ceiling to avoid a “closed in” feeling in such a large hall. All these parameters act against acoustic comfort.

This project was subject to French acoustic regulations dated 25 April 2003 concerning noise reduction in school buildings. The restaurant rooms and hall would need to comply with the following reverberation times (RT):

–       For restaurant rooms of less than 250 cu. m: 0.4 sec. ≤ RT ≤ 0.8 sec.

–       For restaurant rooms of more than 250 cu. m: RT ≤ 1.2 sec.

THE SOLUTIONS

In order to meet the acoustic requirements within the architectural constraints, the following four objectives were agreed:

–       To divide the hall up into areas

–       To select sound dampening materials

–       To develop appropriate ceiling shapes and textures

–       To reorganise spatial volums

With regard to the reorganisation of the spatial volumes

To ensure good acoustic comfort in the restaurant hall, we had to reduce the impact of the parallel glass surfaces (which were necessary to gain natural light in compliance with HEQ specifications), provide sound dampening as close as possible to the students and create much more private areas through spatial reorganisation. We therefore decided to install Texaa® acoustic screens.

The technical design proposal was to implement Texaa® rigid screens with melamine foam cores, which would significantly absorb sound in the frequency range of human speech. The screens have the added advantage of dampening sound on both sides, while contributing colour from a very wide palette of possibilities as well as volume. By arranging gaps between them, visibility would not be hampered.

1_RESTAU_RU_Rockefeller_Agence_XTO_Architecture_1site

_EAA1082_300

 

Conclusion

When our acoustic screens were installed, measurements were carried out in the fully furnished restaurant rooms with source sounds in several locations in order to characterise the internal acoustics of the finished volumes. The reverberation times around 0.6 secs. all complied with the regulatory requirements.

Contracting authority: CROUS (regional university and school services) of Lyon – Saint-Etienne

Agent for the project manager:   X’TO Architecte

LOGO

18 Petite rue de la Viabert – 69006 Lyon.

tél : 04 78 24 34 09 Fax : 04 78 24 14 77

 

 mail : jy.godot@xto-architectes.com

 Acoustic engineering: : EUROPE ACOUSTIQUE INGENIERIE

Parc du Moulin à Vent – Bât 53

33, avenue du docteur Georges Lévy

69200 VENISSIEUX